
Fertilitet og overvægt
Overvægt kan føre til nedsat fertilitet, og et vægttab er derfor vigtigt, hvis man ønsker en graviditet. Et individuelt slankeforløb er løsningen på at komme af med de overflødige kilo.
Årsagen til, at mange overvægtige kvinder har svært ved at blive gravide, menes at være en påvirkning af deres hormonsystem. Fedtvæv omdanner en række hormoner, som har betydning for den kvindelige menstruationscyklus. Ved svær overvægt er det ikke ualmindeligt, at kvinden helt ophører med at have ægløsning, eller at disse bliver meget ure- gelmæssige. Et andet problem for overvægtige er en større risiko for tidlige aborter. En tidlig abort kan vise sig som blot en lidt forsinket, kraftig menstruation.
Jo større overvægt, jo større er problemerne. Det har vist sig, at det også har en betydning, hvordan fedtvævet er fordelt. Jo mere fedt, man har midt på maven, dvs. jo mere taljefedt i forhold til hoftefedt, jo større er frugtbarhedsproblemet.
Overvægt påvirker ikke blot chancen for at opnå spontan graviditet. Chancen for at blive gravid ved reagensglasbefrugtning synes også at være lavere hos overvægtige.
Endelig er risikoen for komplikationer i forbindelse med graviditet, fx forhøjet blodtryk, sukkersyge og blodprop i benene, øget hos kvinder med svær overvægt. I forbindelse med fødslen er risikoen for, at barnet sætter sig fast, forhøjet ved overvægt, og hvis der gennemføres kejsersnit, er risikoen for infektion i operationssåret øget.
Det har vist sig, at hvis overvægtige kvinder taber 10 pct. af deres vægt (eller mere, hvis overvægten er stor), vil 80 pct. af de, som havde menstruationsproblemer, igen få regelmæssig menstruation – og ægløsning, selv om de efter vægttabet stadig var overvægtige. Tre fjerdedele vil blive gravide, heraf en tredjedel uden behandling. Risikoen for tidlig abort bliver næsten normal efter vægttabet.